14 Mayıs 2012 Pazartesi

Ayrton Senna'nın yaşamına kısa bir bakış

21 Mart 1960 tarihinde Brezilya, Sao Paulo yakınında bulunan Santana'da Brezilyalı bir fabrikatör baba (Milton da Silva) ile İtalyan asıllı bir annenin (Neide Senna da Silva) çocukları olarak dünyaya gelen Ayrton Senna da Silva, 161 yarışa çıkmış, 65 defa pole pozisyonu kazanmış ve üç defa dünya şampiyonu olmuş başarılı bir Formula 1 pilotudur.


Çocukluğundan beri motorsporlarına olan merakını karting ile tatmin eden Senna'nın ilk kart arabası, babasının çim biçme makinesinin motoru ile yaptığı bir araçtı. 13 yaşından beri karting yapan Senna, 1978-1982 arası her yıl Dünya Karting Şampiyonası'na katıldı. Senna'yı bu kadar ateşleyen, babasının desteğinden ziyade ilk Brezilyalı F1 Şampiyonu Emerson Fittipaldi'ye olan hayranlığıydı. Bu hayranlığı da babası tarafından destek alan (pilotun motor ustasını oğlu için görevlendirdi) Senna, okulunu yarıda bırakıp Formula pilotu olmak için İngiltere'ye gitmeye karar verdi.



Arkadaşının yardımıyla Van Diemen Takımı'yla Formula Ford 1600 deneme sürüşüne katılan Senna, ilk deneyimi fiyasko ile sonuçlandırsa da dikkat çekmeyi başardı ve takıma alındı. Formula 3000'de süren Senna, İngiltere ve Avrupa Formula Ford 2000 Şampiyonu oldu.

1983 senesinde West Surrey Takımı'yla İngiltere F3 Şampiyonası için yarışan Senna için umut vardır ve spor yorumcuları, henüz 23'ünde olan bu gencin geleceğini parlak görmektelerdi. Zira haklıydılar; 1984 senesinde Toleman Takımı ile anlaşan Senna, Monaco Grand Prix'inde galibiyet kazanamasa da ilgi çekmeyi başardı.







1985 senesinde İtalyan pilot Elio de Angelis'in takım arkadaşı olarak Lotus ile anlaşan genç pilot, Portekiz'deki Estoril Grand Prix'inde başarısını kanıtladı. İlk pole pozisyonunu bu yarışta kazanan Senna, 1987 senesinde 57 puanlık başarılı bir pilottu.

1988 senesinde Fransız pilot Alain Prost'un takım arkadaşı olarak McLaren'e katılan Senna, bu anlaşma sayesinde 1955 doğumlu Prost ile esasen daha evvelden başlamış olan çekişmeyi resmen başlatmış oldu.

McLaren'deki ilk senesinde dünya şampiyonu olan Senna, 1990 senesi ve 1991 senesinde de şampiyon oldu. Yoksulluk içinde olan Brezilya için adeta bir 'aziz' olarak görülmeye başlayan Senna, 7'den 70'e ülkesinde herkesin gurur ve en önemlisi de umut kaynağı oldu.


1994 senesinde Williams ile anlaşma imzalayan Senna, San Marino Grand Prix öncesi sıralamalarda kaza yapan Roland Ratzenberger'in (1960) kaza sonucu yaşamını yitirmesinden oldukça etkilendi. Hayatında ilk defa motorsporlarında ölmek gerçeğini bu kadar yakından gördüğünü söyleyen Senna, kendini topladı ve 1 Mayıs günü piste çıktı. Ancak bir sorun vardı; kullandığı araç virajlarda yeteri kadar iyi değildi ve pilotumuz bunu daha evvel takımına bildirmişti. Beklenne oldu ve 7. turda kaza yapan Senna, yaklaşık 2 dakika sonra yaşamını yitirdi.

Bütün pist heyecanla Senna'nın durumunu öğrenmeyi beklerken Larousse Takımı, pilotları Erik Comas'a yarışın devam ettiğine dair bilgi verdiyse de bu, senelerce ayıplanan manasız bir yanlışlık olarak hatırlandı.


1 Mayıs 1994 tarihinde yaşamını yitiren Senna'nın cenazesi, 5 Mayıs günü yapıldı. 500.000'den fazla insanın katıldığı tören, Brezilya'nın yas günü olarak ilan edildi.

"...Birden bir şey oldu ve kendime geldim, yavaşladım. O anki hızımdan ben bile korkmuştum."

Pistte yaşamını yitiren son Formula pilotu olan Senna'nın istatistiği bozmamasını umut ediyoruz.



Notlar
- Kardeşi Viviane tarafından açılan Senna İnstitüsü hala aktif. Alain Prost bu enstitünün başkanlarından biridir.
- Yeğeni Bruno Senna, tıpkı Ayrton Senna gibi bir Formula pilotu oldu.
- Asif Kapadia, 2010 senesinde "Senna" adlı belgesel filmi çekti. Film, iki BAFTA Ödülü kazandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder