17 Mayıs 2012 Perşembe

Pistleri daha güvenli hale getiren şampiyon; Jackie Stewart

11 Haziran 1939 tarihinde araba ve motor ustası, amatör motosiklet yarışçısı bir babanın oğlu ve Ecurie Ecosse Takımı'yla İngiltere Grand Prix'inde yarışan Jimmy Stewart'ın (1931-2008) kardeşi olarak dünyaya gelen Jackie Stewart, üç defa dünya şampiyonu olmuş başarılı bir pilot ve ikondur.


12 yaşındayken Dumbarton Akademisi'ne yazılan Stewart, başarısız geçen öğrencilik yaşamının kaynağı olan disleksi rahatsızlığından mustaripti. Eğitimini yarıda bırakmak zorunda kalan Jackie, havadaki hedefi vurmak üzerine geliştiren spor dalında ustalaştı ve olimpiyatlara katıldı. Üç şampiyonluğun ardından usta bir nişancı olduğunu ispatlayan genç adam, daha sonra aile işi olan motor ve arabacılığa yöneldi. Motorsporlarına ilgi duyan Jackie, 1961 senesinde Oulton Park'ta Ashton Martin DB4GT ile deneme yarışlarına katıldı. İngiltere'de iki yarış kazanan Jackie, Formula pilotu olmak istediğine karar vermişti ve ailesinin itirazlarına rağmen tutkusundan vazgeçmedi.

Sene 1964 olduğunda Ken Tyrrell aracılığıyla Ecurie Ecosse - Formula Junior'a dahil oldu ve Formula 3'te test edildi. 15 Mart 1964'te Snetterton'da yarıştı. 1965 senesinde BRM'ye dahil olan pilot, Graham Hill'de yarıştıktan sonra ilk Formula 1 deneyimini Owen Racing Organisation'da 3. olarak kazandı.





1966 senesinde 7. olan Stewart, Belçika Grand Prix'inde unutamayacağı bir durumla karşı karşıya kaldı. Yağmur sebebiyle yolda dönen araçlara bir çok defa şahit olan pilot, aynı durumun kendi başına gelmesi ve bir hendeğe çarpmasıyla pistlerin daha güvenli bir hale sokulması gerektiğini savunmaya başladı. Yaşadığı bu kötü deneyimden sonra Formula'yı daha güvenli bir spor haline getirmeyi amaç edinen Stewart, pilotluğundan çok bu konudaki gönüllülüğüyle ün saldı.


1967 senesinde Monaco Grand Prix'ini kazanan Jackie, 1969'da Matra MS80 aracı ve 63 puanıyla ile ilk defa dünya şampiyonu oldu. Fransız yapımı bir araçla şampiyon olan ilk pilot unvanına sahip Stewart, bunu 2005 senesinde Fernando Alonso ve Renault'u ile paylaştı.


1970'te Tyrrell Racing Organisation'da 5. gelen pilot, 1971'de İspanya, Monaco, Fransa, İngiltere ve Kanada yarışlarında galip gelerek ikinci kez dünya şampiyonu sıfatına erişti. 1972 senesinde ikinci olan Stewart, 1973 senesinde son kez yarıştı ve üçüncü kez dünya şampiyonu oldu.

"Uçan İskoç" lakaplı Stewart, bir röportajında "Dünya şampiyonluğunun popüleritemi arttıracağını düşünüyordum ama öyle olmadı. Ölmüş olsam sanırım daha popüler olurdum." diyerek motorsporları camiasının tepkisini aldı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder