29 Mayıs 2012 Salı

Genç şampiyon Lewis Hamilton

Lewis Carl Davidson Hamilton, İngiltere'nin doğusunda yer alan Hertfordshire, Stevenage'de dünyaya gelen Lewis Hamilton, otomobillerle yakından ilgili bir işte çalışan siyahi bir baba ile İngiliz bir annenin oğulları olarak 7 Ocak 1985 tarihinde dünyaya geldi. 23 yaşında Formula 1 Dünya Şampiyonu olan Hamilton, 2007'den beri McLaren Takımı'ndadır.


'Lewis' ismini, annesi Carmen Brenda'nın çok sevdiği Afrikalı atlet Carl Lewis'ten alan Hamilton, iki yaşındayken anne ve babasının ayrılmasıyla yarı yerleşik bir yaşam sürmeye başladı. On sene boyunca annesi ve üvey kardeşiyle birlikte olan Hamilton, 12 yaşından itibaren babası ve üvey annesiyle yaşamaya başladı. Radio Car Association'da (Radyo teknolojisiyle donatılan otomobil derneği) çalışan babası sayesinde otomobillere oldukça ilgili olan Hamilton, John Henry Newman School'dan sonra Cambridge Bilim ve Sanat Okulu'na yazıldı. Bu esnada, 6 yaşından beri uğraştığı karting sporunda ustalaşmıştı ve geleceğini motorsporları üzerine şekillendireceğini farketmişti. Babası ise oğlunun önce akademik eğitimini tamamlaması gerektiğine inanıyordu. Arsenal Futbol Takımı taraftarı olan Hamilton, üniversite yıllarında karateyle de ilgilenmeye başladı.





Radio Car Association Şampiyonası'na katılan Hamilton, menajerliğini yapan babası tarafından Formula A'ya yönlendirildi. 2000'de Formula A Avrupa Şampiyonu olan genç adam, İngiliz Yarış Pilotları Kulübü tarafından 'umut veren yetenek' ilan edildi.
2001 yılında Formula Renault Kış Sezonu'na katılan Lewis Hamilton, Manor Motorsport Takımı ile anlaştı. O sezon beşinci gelen pilot, 2002'de üçüncü geldi. 2003'te pek çok yarışa katılan genç Hamilton, ülkesi İngiltere'de birinci oldu. Aynı yıl Formula 3'e dahil oldu ve Formula 1'e bir basamak kala GP2 Şampiyonluğunu elde etti.


2007 senesinde McLaren Taıkımı ile anlaşan Hamilton, resmen Formula 1 pilotu oldu. Mercedes kullanan pilotun ilk yarışı Avustralya GP idi ve 3. geldi. Henüz taze olmasına rağmen Kanada, Amerika, Macaristan ve Japonya'da birinci oldu. Türkiye'de beşinci olan Lewis Hamilton, sezonu 109 puanla ikinci olarak kapattı.

2008 senesinde sezonun ilk ayağı yine Avustralya GP idi ve Hamilton birinci oldu. Türkiye'de ikinci; Monaco, İngiltere, Almanya ve Çin'de birinci olan pilot, 98 puanla Dünya Şampiyonu oldu, Henüz 23 yaşında olan İngiliz şampiyon, adını tüm dünyaya duyurdu.


2009 senesinde ilk ayak Avustralya GP'de diskalifiye edilen Hamilton, Macaristan ve Singapur'da başarılı oldu. Türkiye'de 13. olan pilot, sezonu 49 puanla 5. olarak kapattı.
2010 sezonunu Türkiye, Kanada ve Belçika zaferiyle gelen 240 puanla 4. olarak kapatan İngiliz pilot, 2011 sezonuna Avustralya ikinciliğiyle başladı. Çin, Almanya ve Abu Dubi'de en hızlı isim oldu ve 227 puan alarak 3. geldi.

Formula 1, 2012 sezonuna Avustralya üçüncülüğüyle başlayan ve hala McLaren için yarışan Lewis Hamilton, dünya çapında yüz binlerce F1 takipçisinin favori ismi olmayı başardı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder