21 Temmuz 2012 Cumartesi

4 kez dünya şampiyonu olan Formula 1 pilotu; Alain Prost



Kariyeri boyunca dört kez dünya şampiyonu olan ve yarış esnasında yaşamını yitiren Ayrton Senna ile olan atışmalarıyla zamanında adından sıkça söz ettiren Fransız Formula 1 pilotu Alain Marie Pascal Prost, 1993 senesinden sonra bir daha Formula 1 sezonunda yer almadı.
24 Şubat 1955 tarihinde Fransa, Loire'de dünyaya gelen Alain Prost, pilotluk kariyerine 14 yaşında karting yaparak başladı. 1975 senesinde Formula Renault'a dahil olan Prost, 1977'de şampiyon oldu. 1978'de Avrupa Formula 3 Şampiyonası'na katılan genç adam, 1980 senesinde Marlboro McLaren Takımı'yla Formula 1'e dahil oldu.


Formula 1'de ilk yarışı Arjantin'de olan Prost, 6. geldi. Brezilya, İngiltere ve Almanya'da da 6. olan pilot, İtalya ve Avusturya'da 7. geldi. Sezonu 5 puanla 16. olarak kapatan Prost, 1981'de Renault'a dahil oldu. Arjantin'de üçüncü olan pilot, Almanya ve Caesars Palace'de 2., İtalya, Almanya ve Fransa'da ise birinci oldu. O sezon 43 puanla 5. olan Prost, 1982'de yine Renault'da idi.


Güney Afrika ve Brezilya'da galip gelen pilot, Fransa ve İsviçre'de ikinci oldu. Avusturya'da 8., Monako'da 7. olan pilot, sezonu 34 puanla 4. olarak bitirdi. Şampiyon ise Keke Rosberg oldu. Bir sonraki sezon Fransa, Belçika, İngiltere, Avusturya'da birinci oldu ve sezonu 57 puanla 2. olarak bitirdi. Dünya şampiyonu ise Nelson Piquet oldu.


1984 senesinde Marlboro McLaren'e dahil olan Alain Prost, Brezilya, San Marino, Monako, Almanya ve Portekiz'de galip gelen Prost, sezonu 71 puanla 2. olarak bitirdi. Şampiyon olan isimse Niki Lauda idi. 1985 senesinde San Marino'da diskalifiye olan pilot, sezonu 73 puanla bitirdi ve ilk dünya şampiyonluğunu elde etti.


Bir sonraki sezon Avustralya, Monako, Brezilya, San Marinı ve Avusturya'da galip gelen pilot, İtalya'da diskalifiye oldu. Sezonu 72 puanla bir kez daha dünya şampiyonu olarak bitiren pilotu 70 puanla Nigel Mansell, 69 puanla Nelson Piquet ve 55 puanla Ayrton Senna takip etti. O sene abissini kanserden kaybeden Prost, 1987 senesinde hala McLaren'le idi.




Sezonun ilk yarışı Brezilya'da galip gelen pilot, Fransa, Amerika ve Macaristan'da 3., Portekiz ve Belçika'da birinci oldu. O sezon 73 puanla şampiyon olan  Nelson Piquet'i 61 puanla Nigel Mansell, 57 puanla Ayrton Senna ve 46 puanla Prost takip etti.


1988'de Brezilya, Meksika, Monako, Fransa, Portekiz, İspanya ve Avustralya'da galip gelen Prost, 87 puanla 2. geldi. Dünya şampiyonu olan isimse 90 puanla Ayrton Senna oldu. Bir sonraki sezon İtalya, İngiltere, Fransa, Amerika'da birinci, Portekiz, Belçika, Almanya, Brezilya, San Marino ve Monako'da ikinci geldi ve 76 puanla bir kez daha dünya şampiyonu oldu.
1990 senesinde Scuderia Ferrari'yle anlaşma imzalayan Prost, 71 puanla ikinci geldi. Şampiyon olan isimse 78 puanla Ayrton Senna idi. Bir sonraki sezon 34 puanla 5. gelen Alain, 1993 senesinde son kez yarıştı. Güney Afrika, San Marino, İspanya, Kanada, Fransa, İngiltere ve Almanya'da galip oldu ve 99 puanla son kez dünya şampiyonu oldu.

İki oğlu ve bir kızı olan pilot, en başta söylediğimiz gibi Ayrton Senna ile sürekli kavga halindeydi. Medyanın yoğun ilgi gösterdiği bu soğuk savaşın altında 1994 senesinde Senna'nın yarışta yaptığı kaza sonu yaşamını yitirmesiyle aslında sevgi yattığını görmüş olduk. Senna'nın naaşını omzunda taşıtan Prost, Senna Enstitüsü kurucularından biridir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder