29 Ağustos 2012 Çarşamba

Ses hızını geçen ve bombardıman uçağı kullanan ilk kadın; Jackie Cochran



Havacılık tarihinde hem pilotluğuyla hem de cinsiyetiyle birçok ilke imza atan Jacqueline Cochran, havacılık tarihindeki ilklerinden bahsetmeyi sonraya bırakırsak bugün, kadınları her türlü taşıt sürücülüğüne ve pilotluğuna yöneltmesi için önemli bir isimdir. Uçak pilotluğu mesleğinde cinsiyetinin gurur kaynağı olan Cochran, dileriz hemcinslerine güzel bir misal olur.


11 Mayıs 1906 tarihinde Bessie Lee Pittman adıyla 5 çocuklu bir ailenin en küçüğü olarak Amerika'nın Florida eyaletinde dünyaya gelen Jackie, huzursuz geçen çocukluğu bitmeden henüz 14 yaşındayken pilot Robert Cochran ile evlendi. Robert'in soyadını alarak adını Jacqueline olarak değiştiren genç kız, birkaç ay sonra ilk çocuğu Robert'i dünyaya getirdi.

Miami'ye taşınan Cochran ailesi, küçük Robert'in yalnız başına oynarken başına gelen bir kaza sonucu hayatını kaybetmesiyle derin bir sarsıntıya uğradı. Kuaförde çalışmaya başlayan 19 yaşındaki Jackie, Hollywood'daki RKO Pictures şirketinin sahibi Floyd Bostwick Odlum ile tanıştı ve onun sayesinde uçuş dersleri almaya başladı.

Roosevelt Havaalanı'ndaki pilotluk eğitimlerini tamamlayan Jackie, 1934 yılında MacRobertson Hava Yarışı'na katıldı. Amelia Earhart ile çalışma imkanı yakalayan ve 1937 senesinde Bendix Yarışı'na da katılan Jackie, Bendix'i tamamlayan ilk kadın olarak havacılık alanındaki ilk istatistiğini kazanmış oldu. 1938 senesinde Amerika'nın En İyi Kadın Pilotu seçilen Cochran, 2. Dünya Savaşı'nda Atlas Okyanusu'nu  bombardıman uçağıyla geçerek bir ilke daha imza atmış oldu.


1940'ta First Lady Eleanor Roosevelt'e 'kadınlardan oluşan uçuş takımı' kurmak için teklif götürdü ve kabul gördü. 1945 senesinde savaştaki başarılarından dolayı Kadın Kolordu Komutanı unvanını alan pilot, 18 Mayıs 1953 tarihinde ulaşımın her kolunu etkileyen bir ilke imza attı. 652.337 mph ile ses hızını geçen hızda uçak kullanan ilk kadın pilot olan Jackie, 'Speed Queen' lakabına 'Supersonic Woman'ı da ekledi.

Tüm bu başarılarına 5 Harmon zaferi kazanan ilk kadın olma unvanı ve kariyerinin en önemli zamanlarından biri olan 'oksijen maskesiyle 20.000 ft yükseklikte uçan ilk kadın' unvanını kazanan Jackie Cochran, 9 Ağustos 1980 tarihinde hayatını kaybetti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder