29 Kasım 2012 Perşembe

Trafikteki yakışıklı; BMW



Yazı, birgunbiryerde.blogspot.com'dan alınmıştır.


1913 yılında Almanya'nın Münih kentinde Karl Friedrich Rapp öncülüğünde kurulan BMW, ilk zamanlarda uçak üreten bir firmaydı(burada başka kurucularının da bulunduğunu fakat net bir bilgi bulamadığımı, Franz Josef Popp'ın da BMW için önemli bir isim olduğunu not düşelim). Hatta mavi beyaz parçalı ambleminin mavi kısmı gökyüzünü, beyaz kısmı da uçak pervanesini temsil etmektedir. Ancak amblemle ilgili bir başka iddia da vardır ki, Almanya'nın güneydoğunda bulunan Bavyera eyaletini temsil ettiği yönündedir. (bknz. Bavyera bayrağı)
I. Dünya Savaşı'nda sonra 1919 yılında Almanya'da çıkan uçak  üretimi yasaklanır ve BMW tren yolu frenleri üretimi yapar. Aynı yıl ilk motosikletini de tasarlayıp bir firmaya üretimini verip Victoria isimli modelde kullanılmasını sağlar. 1923'te ilk motorsikletini olan R32'yi üretmeye başlar. Dünya hız rekorlarını altüst eden motorsiklet, 1930'lu yıllarda efsane olmuştur.


Ve tekrar geriye dönersek yıl 1928. Otomobil sektörüne en yakışıklı otomobili koyma düşüncesiyle yola çıkan BMW, Fahrzeugtechnik Eisenach A.G. otomobil şirketini satın alarak otomobil üreticiliğine başlar. İlk olarak (1929 yılları) BMW 3/15 serisini üretir. 1933 yılına gelindiğinde ise tamamen kendine ait tarzda lüks ve spor arabalar üretmeye başlar fakat 1945 yılında sona eren II. Dünya Savaşı BMW fabrikalarını kullanılamaz hale getirir. 1948'de yine motorsiklet üretimine başlayan BMW otomobildeki dönüşünü 1960'lı yıllarda yakalar. Muhtelif ve üst tabaka spor sedan, üstü açılır iki kişilik spor araba, kompakt spor araçlar üreterek tekrardan zirveye çıkmayı başarır. Ve BMW ile yola çıkaracaklar ise her zaman "sheer driving pleasure" diyerek "gerçek sürüş keyfi" felsefesini benimser.

http://birgunbiryerde.blogspot.com/2012/06/trafikteki-yakskl-bmw.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder