6 Temmuz 2012 Cuma

Üç kez şampiyon olan Nelson Piquet'in yaşamına kısa bir bakış


17 Ağustos 1952 tarihinde Brezilya'nın 7 milyon nüfuslu Rio de Janeiro şehrinde dünyaya gelen Nelson Piquet, Alain Prost, Ayrton Senna, Alan Jones gibi isimlerle yarışmış ve üç kez dünya şampiyonluğunu elde ederek adını Formula 1 tarihinin en güzel yerinden bir tarafa yazdırmış bir pilottur.


Brezilyalı siyaset adamı Estacio Goncalves Souto Maior'un oğlu olan Nelson Piquet Souto Maior, henüz 14 yaşındayken birçok Formula 1 pilotonun çocukluğunda yaptığı gibi karting yapmaya başladı. Yarıi pilotu olmak istediğini farkeden Nelson, babasının karşı çıkması sonucu Souto Maior ismini kullanmayı bıraktı. 18 yaşındayken Brezilya Karting Şampiyonası'nda birinci olan Nelson, bir sonraki sene de galibiyeti kimseye kaptırmadı. Formula Super Vee'ye geçiş yapan genç Nelson, şampiyon pilot Emerson Fittipaldi'nin de desteğini aldı.

İngiliz Formula 3'te yine bir şampiyon olan Jackie Stewart'ın rekorunu kıran Nelson, 1978 senesinde nihayet Formula 1'e atıldı. Ensign Takımı dahilinde girdiği sezonda İtalya'da 9., Kanada'da 11. olan pilot, o yıl hiçbir başarı elde edemeden sezonu kapamak zorunda kaldı. 1979 senesinde Parmalat Racing'e dahil olan pilot, Alfa Romeo'su ile Güney Afrika'da ve Monako'da 7., Hollanda'da 4. oldu ve sezonu 3 puanla 15. olaraka bitirdi.

1980 senesinde yine Parmalat ile devam eden pilot, Cosworth V8'i ile Arjantin'de 2. gelirken kariyerinin ilk birinciliğini Birleşik Devletler Yarışı'nda elde etti. Önü açılan Nelson Monako'da 3., Fransa ve Almanya'da 4., İngiltere'de 2. ve Avusturya'da 5. olurken Hollanda ve İtalya'yı birincilikle bitirdi. Sezonu 54 puanla 2. olarak kapatan Nelson'u deviren isim 71 puanla Alan Jones oldu. 


1981 senesinde Arjantin, San Marino ve Almanya'da birinci olan Nelson, Fransa'da 3., İtalya ve Kanada'da 6. oldu. Caesars Palace'de 5. gelen pilot, o sene 50 puanla dünya şampiyonu oldu. 29 yaşındayken kariyerinin ilk şampiyonluk unvanını elde eden Nelson'u Arjantinli pilot Carlos Reutemann takip etti. 
1982'de Brezilya'da diskalifiye edilen Nelson, sadece Kanada'da birinci oldu ve sezonu 20 puanla 11. olarak kapattı.


1983 senesinde Fila Sport'a dahil olan pilot, ilk yarış Brezilya'da birinci geldi. Fransa, Monako ve İngiltere'de ikinci olan Nelson, o sene 59 puanla bir kez daha dünya şampiyonu oldu. Piquet'i takip eden isim ise Fransız pilot Alain Prost idi. Bir sonraki sezon MRD International'a dahil olan şampiyon, Kanada ve detroit'te birinci olmasına rağmen kötü bir sezon geçirdi ve 29 puanla 5. oldu. 


1985'te sadece Fransa'da galibiyet alan pilot, 21 puanla 8. geldi. Şampiyon olan isimse Alain Prost oldu. Ayrton Senna ise 4. sıradaydı. 1986 senesinde Canon Williams ile anlaşma imzalayan Piquet ülkesi Brezilya, Almanya, Macaristan ve İtalya'da birinci oldu. Aldığı 69 puanla 3. gelen pilot, 1987 senesinde kariyerinin en yüksek puanı olan 76'yı alarak üçüncü kez dünya şampiyonu oldu. Piquet'i 61 puanla Nigel Mansell ve 57 puanla Ayrton Senna takip etti.


1988 senesinde 22 puanla 6. olan Piquet, 1989 senesinde Camel Lorus'a dahil oldu ve 12 puanla 8. oldu. Sezonun birincisiyse Alain Prost idi. Bir sonraki sezon Benetton Formula'ya dahil olan Nelson, 78 puanla şampiyon olan Senna ve 73 puanla ikinci olan Prost'tan sonra 44 puanla üçüncü oldu. Bir sonraki sezon Kanada GP'de birinci olan pilot, 26 puanla 6. geldi. Sezonun şampiyonu ise yine Ayrton Senna idi. 

1991 sezonundan sonra Formula 1'den ayrıldığını açıklayan Piquet, Indianapolis Motor Yarışları'na katıldı. 1992'de kaza yapan pilot, 1993'te yarışı 32. olarak bitirdi. 2000 yılında Piquet Sports adında bir spor kulübü kuran Piquet'in kendisiyle aynı adı taşıyan 1985 doğumlu Nelson Piquet Jr. adında bir oğlu var. İki sezon Formula 1'de yarışan Piquet Jr., NASCAR da dahil olmak üzere türlü otomobil yarışlarına katılan başarılı bir pilottur. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder